Hus, denna nödvändighet, men oftast ack så tråkiga är de flesta av dem. Vart man än går så är hus numera byggda med raka hörn, platta ytor och standardiserade mått, alla lika, stöpta i en väldigt rationell form.
Ett nybyggt hus står numera minst 100-200 år, så de byggnader vi ser idag finns mångt om mycket kvar om dryga 100 år.
Jag vill visa på lite andra sätt att bygga hus, ett sätt som gör att husen blir till mat för ögat.
En av mina favoriter, Bruno Taut’s Glaspaviljong uppförd i Köln 1914 på uppdrag för Deutsche Werkbund inför en utställning.
Denna byggnad hade som enda funktion att vara mat för alla sinnen. Tyvärr förstördes byggnaden kort därefter. Bilden ovan visar en modell som finns på Kulturen i Lund, i deras utställning om modernismen.
Några få fotografier finns bevarade av originalet, nedan visar hur byggnaden såg ut inuti. Notera gärna vattentrappan. Exteriören visas på bilden därefter.
Nästa favorit, det är ett hus som jag och min älskade fru vilade ögonen mot hösten 2009 i Prag, det är ett mycket säreget hus som i folkmun kallas för “Det dansande huset” eller “Ginger and Fred“.
Det dansande huset är relativt nybyggt, uppfört 1996. Se, njut, detta är en underbart vacker byggnad, mat för ögonen!
En helt annan typ av byggnader som de som byggts med obegränsade resurser, eller rättare sagt med obetald arbetskraft.
Alhambra vid Granada i Andalusien, ett fantastiskt mästerverk, här finns inga platta gipsväggar, varje yta är i makalöst formgiven med en detaljrikedom som är svår att överträffa. Merparten av Alhambra är uppfört mellan 1250 till 1300 talet och består av ett flertal helt fantastiska byggnader.
Jag, AC och Frida gick runt på Alhambra i flera timmar, en oförglömlig upplevelse.
Även här i Sverige har vi hus som är byggda för att ge mat till ögat, där man medvetet valt att skapa nått mer än bara en funktion. Arctura i Östersund är en sådan byggnad uppförd 2005. Huset är ca 65 meter högt, ligger i Östersund vid skidstadion, jag är stolt över att jag varit med och skapat denna fantastiska upplevelse.
Under dygnets mörka timmar återskapas ett stiliserat norrsken över fasaden. Byggnaden som sådan, dvs innanför fasaden, där finns en gigantisk “termos” som rymmer 26.000.000 liter varmvatten till Östersunds fjärrvärmenät.
Det krävs en speciell typ av visionärer för att skapa hus med det där lilla “extra”, men det är värt varenda liten krona, för det är det vi ser som vi kommer ihåg, intrycken är det som bygger minnen.
Sköt om dig!
många olika slags hus finns det helt klart både fula och fina 🙂 *puss*