På allmän begäran (Hej Hans!) så blir det ett inlägg om den ädla konsten att baka kavring.
På med ugnen, 180 grader skall det vara.
Sen skall vi ha fram de torra ingredienserna. Det kan vara klokt att kolla att man har allt innan projektet körs igång.
I bunken skall nu ner följande: 4dl Vetemjöl Special, 8 dl Rågsikt, 1 tsk salt och 2½ matsked med bikarbonat. Rör ihop allt väl med en svart slev.
Sen tar vi de blöta ingredienserna, mörk sirap och filmjölk.
Häll upp 6 dl filmjölk och 4 dl sirap i ett rosa mått.
Nu börjar det roliga, för hela härligheten skall nu blandas ihop, rör med svarta sleven tills smeten är slät. Kör inte med maskin, då blir det bara segt.
Två formar skall smöras väl, sen är det bara att klatta ner degen jämt fördelat i formarna.
Snygga till lite, se till att ytan är hyfsat slät.
Åsså skjuts in i ugnen!
Päronet, det är ställt på 60 minuter.
Sen blir det till att softa en tills det är 15-20 minuter kvar på päronet.
Då brukar jag lägga på en teflonduk för att inte ytan skall bränna sönder, nu hamnar den goda värmen inne i brödet.
Sen när klockan ringer så skall formarna ut ur ugnen, kavringen skall ut ur formarna, och hela härligheten skall packas väl in i en handduk så bröderna får vila några timmar. Detta bröd behöver vila lite innan man hugger in på det.
Det är lite viktigt att brödet får svalna på galler, för då slipper man få massa fukt som samlas under brödet, så galler bör det vara.
Om några timmar, när brödet kallnat, så kan man lägga dem i plastpåse, men det gäller att bröden svalnat helt innan man gör så, annars blir det blött i påsen, och det vill vi inte ha.
Nu är det körslaget!
Kavring är ju himla gott så det blir kanske ett bak snart. Smidigt att det inte ska jäsa.
Du som jobbat i branschen, har du några bra recept att dela med dig av?
Ptja, vad vill du baka? 🙂 Kan rekommendera en väldigt bra blogg om surdegsbakning. http://paindemartin.blogspot.com/ Annars är ju Leila min idol och det är för hennes bakning och inget annat! 😉