Jan 312013
 

Dagens upplevelse, jag var ner till Uppsala idag tillsammans med en av mina kollegor, vi fick lite tid över mellan två olika projekt så vi slog till på en liten fikastund. Valet föll på Konditori Fågelsången, ett anrikt kondis som är väl värt att besöka.

Konditori Fågelsången i Uppsala

Konditori Fågelsången i Uppsala

Valet på fikabulle föll på en väldigt udda fågel, det blev nått så konstigt som en chokladsemla. Hatten var doppad i mörk choklad och grädden smakade lite som oboy, under grädden fanns ett givmilt lager med mandelmassa, så långt allt väl.

Chokladsemla, Konditori Fågelsången i Uppsala

Chokladsemla, Konditori Fågelsången i Uppsala

Men smakerna gifte sig inte nått vidare med varandra, så även om Fågelsången är ett mycket trevligt Kondis, så lär det inte bli några fler Chokladsemlor för min del 🙂

Go’Kväll!

Jan 282013
 

Dagens äventyr, ett besök till Uppsala och Helga Trefaldighet kyrka, det är den kyrkan som ligger backen upp från Domkyrkan. Jag har alltid förundrats över att man har byggt två så stora kyrkor precis bredvid varandra. Någon gång skall jag ta och forska lite på hur det kommer sig.

Helga Trefaldighets kyrka, Uppsala

Helga Trefaldighets kyrka, Uppsala

Äldsta delarna av Helga Trefaldighet är från ca 1200-talet, sen har man byggt till i omgångar, som många andra kyrkor har det även brunnit, och så fick jag syn på lite takmålningar, och mycket riktigt, det var Albertus Pictor som varit i farten här med.

Helga Trefaldighet kyrka - Altaret

Helga Trefaldighet kyrka – Altaret

Inventarierna i Helga Trefaldighet har haft en rätt brokig historik, på wikipedia kan man bland annat läsa:

När kyrkan renoverades 1802 lät man avyttra nästan alla medeltida föremål. Altare, altarskåp, predikstol och även dopfunten såldes. Tre träskulpurer återstår av de medeltida föremålen. Dessa är placerade ovanför dörren till sakristian.

Nuvarande predikstol är från 1905. Under predikstolsräcket har Nathan Söderblom skrivit med snirklig stil: Ty sanningen skall göra er fria. Bakom predikstolen står en stol som kan vara över 300 år gammal och som är nästan dubbelt så hög som en vanlig stol. På denna stol brukade prästen sitta när han höll sin predikan.

Nuvarande dopfunt är tillverkad av keramik är drejad och skänkt 1981 av Uppsala Ekeby, i samband med företagets nedläggning. Nuvarande altare murades 1905. Ovanpå ligger den ursprungliga altarskivan med sina invigningskors.

På med spikskorna och ut i den vinterkalla staden igen, besöket i Helga Trefaldghet kyrka var över för denna dagen, men jag får säkert anledning att komma åter längre fram.

Helga Trefaldighet kyrka - Uppsala

Helga Trefaldighet kyrka – Uppsala

Efter besöket i kyrkan närmade det sig lunch, av en händelse (tittade på ett projekt) blev det ett besök på Ashai Sushi, det ligger på Stationsgatan 14 i Uppsala, kan väl säga att det var helt ok, gott, fräscht, men lokalerna var rätt trista och utan någon större personlighet. Så blir det lätt med helt nybyggda hus, all karisma saknas så att säga, men med tiden brukar även det lösa sig.

Innergården Stationsgatan 14, Uppsala

Innergården Stationsgatan 14, Uppsala

Ytterligare ett projekt besöktes, men det spar vi till längre fram, allt kan tyvärr inte få rum, men sist på planen idag var att titta närmare på Sten Sturemonumentet, det ligger i Uppsala och är nästan helt i skymundan uppe på Kronåsen.

Detta monument över Sten Sture den äldre har en riktigt brokig historia, Carl Milles är mannen bakom verket, det tog 25 år från att första skisserna gjorts till att monumentet var på plats. Tiden hade lite gått förbi denna typ av monument så kritikerna skrev typ “För mycket Sten, för lite Sture”.

Sten Sturemonumentet - Uppsala

Sten Sturemonumentet – Uppsala

Här i Gävle finns även ett verk av Carl Milles, det är de musicerande änglarna som står bredvid konserthuset på andra sidan ån.

Jag pulsade ner för Kronåsen igen och tillsammans med mina kollegor rullade vi åter hem till Gävle igen. Hela denna dagen är ett koncentrat av det jag gillar mest med mitt arbete, jag får se så oerhört mycket, får uppleva saker i en strid ström, det är mycket att ta in, men å andra sidan vet jag även så väl att jag är lyckligt lottad som får se så mycket.

Denna dagen har nu gjort sitt, den läggs till handlingarna såsom alla tidigare dagar.

Go’Kväll!

Jan 272013
 

Vid 4 tiden nu på morgonen vaknade jag till och tittade ut ur fönstret där såg att det var snökatastrof i Landskrona, det hade nog kommit 1 cm snö eller så 🙂 Lyckligtvis somnade jag om och hoppades att allt skulle vara bra på morgonen igen. Nattsömnen har inte varit som den ska, oroligt och rätt ryckigt, jag har vaknat ofta och blir inte utsövd, men man får ta det som det kommer.

Snökatastrof i Landskrona

Snökatastrof i Landskrona

Vi vaknade till igen, jag, AC och Frida, gjorde oss redo för att möta en ny dag. Nere i lobbyn på Hotel Chaplin serveras frukost, och jag kan väl sammanfatta frukosten som sisådär, men å andra sidan är inredningen helt obetalbar, det är ett eldorado i 70-tal. Allt är oförändrat sedan hotellet invigdes 1981, de är en riktig guldgruva om man är inne på sent 70-tals retro.

Lobby/Reception Hotel Chaplin - Landskrona

Lobby/Reception Hotel Chaplin – Landskrona

Vi gjorde lite ärenden, lagade lite mat och intog mot eftermiddagen en gemensam måltid, på det hela taget sett är jag mycket glad över att vi alla kan träffas och umgås tillsammans, det finns så många som inte klarar av detta, och för mig är det viktigt att veta att vi har varandra på något sätt.

Gemensam lunch hemma i Landskrona

Gemensam lunch hemma i Landskrona

Jag, AC och Frida gjorde oss så småningom redo för att åka hem till Gävle igen, vi tackade för oss, tog våra väskor och gick ut till bussen som tog oss ut till stationen i Landskrona. Det är mycket förnämliga kommunikationer, från stationen går det att åka hela vägen till Kastrup.

Vi fick lite ofrivillig marginal då planet som vi skulle åka med var försenat, så vi hade god tid på oss att ta en fika, gott gott. Nu var det inte bara vår flight som var försenad, vädret medförde att det var lite lätt kaosartat kring vår gate, bland annat kom det ut motstridig information om vilken gate vi skulle till.. vi chansade på att A20 var rätt, för det stod det på tavlorna, men i uppropen sa de A14, tja, ett tag i alla fall, sen ändrade de sig till A20.

Kastrup vid gate A20

Kastrup vid gate A20

Flighten var lugn, jag somnade i princip innan planet hunnit lyfta så jag märkte egentligen inte mycket av flygturen upp till Arlanda Flygfält.

Vi hämtade ut våra väskor, vinkade av Fridolin, hon skulle ner till Storstan, jag och AC hämtade upp vår bil på Alfa och tuffade de drygt 13 milen upp till Gävle.

En för mig mycket omtumlande resa är nu slut, fast mycket finns kvar att bearbeta, hur lång tid det tar har jag ingen aning om, det får ta den tid som det tar.

Go’Kväll.

Jan 262013
 

Detta har verkligen varit dagen efter, vi har mest samtalat om tillvaron såsom den är och hur vi skall gå vidare. Jag och Linus var ut till återvinningen för att slänga lite sopor, pantat flaskor och handlat lite mat inför kvällens övningar. Men på det hela taget sett har tempot varit rätt lågt.

Blomster

Blomster

Min mamma berättade att det kommit stora mängder med värmande blomsterbuketter, de flesta har vissnat ner nu, men en som kom häromdagen står så fint kvar. All denna uppskattning för min pappa värmer även mig.

Vi håller denna dagen här.

Jan 252013
 

Detta har varit en av de tyngsta dagarna i mitt liv, idag har varit dagen då jag tagit farväl av min älskade pappa. I slutet av december somnade han stilla in på Hematologavdelningen på Lunds lasarett. Jag vill gärna vänta ett tag tills att jag skriver mer om min pappa och allt som han har betytt för mig under årens lopp, så dagens inlägg blir mer av ett reflekterande över dagen så som den har varit och hur jag har upplevt den.

Jag och min älskade hustru Anne Catrine och Frida gjorde oss i ordning på Hotell Chaplin, detta lite speciella hotell som är mycket 70-tals retro. Jag ville väldigt gärna besöka Sofia Albertina på vägen hem till min mamma, för att se att allt var fint och värdigt. För mig var det viktigt att hitta något sätt att avväpna hela situationen då jag kände att det skulle vara för tungt att komma till kyrkan med alla gäster på plats, helt enkelt ett sätt för mig att hitta någon form av fast punkt i det hela.

Sofia Albertina - Landskrona

Sofia Albertina – Landskrona

För mig var det bra att i lugn och ro får fundera över de senaste veckornas inre kaos och att få inom mig prata lite med min pappa, även om detta nu är ett för evigt stängt land så finns han i mitt hjärta. Jag fick strosa runt lite i kyrkan, se alla de fina blommorna, prata lite med kyrkovaktmästaren, tror hon heter Linda. Begravningsentreprenören Magnus kom in en kort stund, han har varit en mycket bra stöttepelare i allt detta.

Allt var så fint arrangerat, en del återstod att göra men jag kände mig mycket trygg med att min pappa var väl omhändertagen, det är viktigt för mig att allt skulle bli så värdigt som det bara var möjligt. Det var mycket som släppte när jag bara fick vara där i kyrkan, även om det gör ont i själen så var jag glad över att allt var så fint iordningställt.

Pappas kista

Pappas kista

Själv hade jag gjort mitt bästa för att vara hel, ren och så fin som det var möjligt idag, det är ett sätt för mig att hedra min pappa.

Stefan Gemzell

Stefan Gemzell

Det kändes bra att min älskade hustru och Frida stöttade mig denna dagen, att stå ensam mitt i allt detta hade jag nog inte klarat av. Det är i dessa lägen som jag verkligen inser hur viktigt mina nära och kära verkligen är.

Anne Catrine och Frida i Sofia Albertina

Anne Catrine och Frida i Sofia Albertina

Jag klappade om pappas kista, sa några ord, sen promenerade vi hem till min mamma och mina syskon. En av pappas äldsta vänner var även där, de hade känt varandra sen tidiga 20-års åldern, vi pratades vid ett tag. Sven berättade lite om första gången som de hade träffats. Han mindes det som vore det igår. De skulle börja skolåret och dela rum. De hade sträckt fram nävarna för att hälsa på varandra, pappas var alldeles söndrig. Dagarna före hade min pappa plockat betor för att dryga ut kassan och det hade gett rejäla skador i händerna, så hade en livslång vänskap startat.

Sven Johansson, Mamma och Christian

Sven Johansson, Mamma och Christian

Mycket blev intensivt för mig, det är så mycket som skall tas in, alla minnen, alla tankar, det blir lite för mycket för mig, men i dessa lägen vet jag att det enda jag kan göra är att samla mig och bara göra. Den närmsta familjen samlades för den korta promenaden ner till Sofia Albertina,

Sofia Albertina Kyrka - Landskrona

Sofia Albertina Kyrka – Landskrona

Det var så mycket folk i kyrkan, exakt antal vet jag inte, men det kändes som om det var nånstans kring 80 nära, kära, släktingar, gamla arbetskamrater, vänner, själsfränder, alla som min pappa gjort intryck på under årens lopp. Jag har förstått att det är ovanligt med så stor uppslutning på begravningar.

En ros till oss

En ros till oss

Gudstjänsten var riktigt fin, prästen hade lyckats fånga min pappas innersta kärna i griftetalet, jag tror mycket beror på att prästen hade en vetenskaplig ådra i sig, så han kunde uppskatta och förstå den livsfilosofi som min pappa levt sitt liv utifrån, en ständig nyfikenhet att förstå, att lära sig och att aldrig sluta utforska sin värld.

En av de musikstycken som spelades under begravningsakten, eller rättare sagt det sista musikstycket var “Tröstevisa”, då på orgel och utan sång, men jag vill gärna länka in Tröstevisa här, för det är ett fantastiskt stycke musik, det kändes så rätt så rätt.

 

Efter begravningsakten gavs det möjlighet att träffas i ett helt annat forum, under lite mindre tyngda förhållanden blev det en liten bit mat, tårta och en kopp kaffe. Jag kände att det var så fint att få höra alla värmande ord om min pappa, tänk att det finns så mycket kärlek och fina ord.

Kaffe efter begravningen

Kaffe efter begravningen

När ändå så många var samlade passade vi på att ta en bild på alla kusinerna på min pappas sida, det är sällan som vi alla ses, så då får man inte missa tillfället.

Jag, mina syskon och alla mina kusiner på pappas sida

Jag, mina syskon och alla mina kusiner på pappas sida

Min broder höll ett mycket känslosamt tal, allt från djupet av sitt hjärta, likaså pappas gamla vän Sven, kollegor från pappas tidigare arbete sände en varm hälsning, jag sträckte på mig lite extra för min pappa hade verkligen gjort ett stort avtryck här i världen. I allt från det lilla till det stora, hemma i Sverige och ute i världen. Inte en dag var spilld.

Efter att vi rundat av kaffe så tog vi syskon och vår mamma en tur till kyrkogården för att titta på alla blommorna som tidigare hade funnits i kyrkan, vi passade på nu innan frosten skulle förstöra all denna skönhet, se och njut av dessa naturens under.

Blommor på kyrkogården

Blommor på kyrkogården

Min mamma hade valt ut en gravplats som vi besökte, det kändes rätt tungt kan jag säga, för verkligheten kommer på en precis helt när den känner för det, men jag tycker att valet av gravplats är bra, det känns rätt.

Jag och mina syskon

Jag och mina syskon

Nu under kvällen har vi haft ett litet mer privat samkväm, vi åt gott av mat och lite dryck, samtalen kretsade mycket kring min pappa, livet, universum och allt. Jag började känna mig trött efter en mycket intensiv dag, men på nått sätt jag jag väldigt glad över att allt har gått så värdigt till, och alla värmande ord om min pappa, det som är kvar nu är att ta dagarna som de kommer även om det känns väldigt tomt.

Målning av min pappa hemma i Landskrona

Målning av min pappa hemma i Landskrona

Tack för allt min älskade lilla pappa.

Jan 242013
 

Vi började en resa idag mot Skåneland som på många sätt är en vändpunkt i mitt liv, men vi tar den delen imorgon. Efter att jag och älskade hustrun jobbat klart för dagen så lastade vi oss in i bilen för att rulla ner mot Arlanda, Det är ju vinterväglag, halt och dant, så det fick ta den tid det tog så att säga. Det stänkte mycket trafikfilm på rutan, så vi slog till på ett depåstopp på Statoil i Gränby, jag fick mig lite kaffe och bilen fick 5 liter med spolarvätska 🙂

På tal om spolarvätska, de företagen som tillverkar dessa dunkar verkar aldrig ha provat att själv hälla spolarvätskan ner i behållaren, för hur man än gör så spiller man lite här och där.. det finns helt klart potential till förbättring på den fronten.

Mellan Gävle och Arlanda

Mellan Gävle och Arlanda

Vi gjorde ett tappert försök att parkera bilen, men skyltningen på Arlanda är lite sisådär på den fronten, ett första försök att parkera på benstocken slutade i att vi vände och åkte därifrån, det följde lite snurrande innan vi hittade till nästa parkering, då på Alfa. Jaja, man kan inte lyckas på första försöket. Väl framme på Terminal 5 letade vi på Frida som snällt och lydigt satt och väntade på mig och AC, duktig flicka 🙂

Litet besök i godisaffären så att tjejerna fick sin choklad och godis och lite läsk att dricka på planet, den flådiga måltiden som AC och F intog bestod av en delad Upercrust och jag fick mig en kopp kaffe, alla var nöjda och glada.

Det tog sin lilla tid innan Gate 15A öppnade och vi fick kliva på Norwegians plan till Kastrup.

Som en ren inflikning, jag är duktigt trött på SAS efter att de har krävt att deras anställda skall sänka lönerna och i samma veva delat ut bonus till så kallade “Nyckelpersoner”, så gör man inte, man behandlar inte sina anställda som skit. Hädanefter kommer jag aktivt att välja bort SAS i alla de tillfällen som det överhuvudtaget är möjligt.

Arlanda Gate 15A, Terminal 5

Arlanda Gate 15A, Terminal 5

Det fina med Norwegians flighter är att de (oftast) har fungerande wi-fi ombord, och gratis är det med, helt perfekt tycker jag. Även om jag skulle tro att det kommer bli en betaltjänst med tiden, så passar jag på att använda det så mycket det går.

Även tjejerna var djupt försjunkna i blippandets värld, men de är snälla ändå tycker jag.

Frida och Anne Catrine åker Norwegian till Kastrup

Frida och Anne Catrine åker Norwegian till Kastrup

Väskor hämtades ut och vi missade precis tåget till Landskrona, så det blev en stunds väntan innan vi fick komma med nästa tåg. Det är mycket smidigt att ta sig från Kastrup in till Nordvästra Skåne, betydligt enklare än när man flyger till Kastrup. Med Skånetrafikens JoJo-kort i handen så köpte jag loss 1 Duo/Familj och 1 vuxen.

Det är ju det där med att åka i tunnel under Öresund som jag fortfarande har lite svårt att förlika mig med, även om jag åkt där massor med gånger så känns det lite kymigt, men det är ett bra sätt att ta sig till Skåneland.

En suddig del av Kastrup

En suddig del av Kastrup

Bussarna i Landskrona synkade inte helt som vi ville, vi hade tänkt oss att åka med 1:an ner till Brocksgatan och gå en kort bit, men det fick bli en tur med 3:a och en längre promenad, jaja, det är bra med motion även om kylan i Skåne går rakt igenom märg och ben. Vi checkade in på Hotel Chaplin, ett hotell som kortfattat har en inredning som kan ses som en excess i 70-tal, perfekt om man gillar retro grejen. För min del var det helt perfekt, detta då jag har svårt för sönderdesignade hotell som oftast är helt utan charm.

AC på Rum 101, Hotel Chaplin i Landskrona

AC på Rum 101, Hotel Chaplin i Landskrona

Klockan tickade på, vi hade mer att göra idag, framförallt var det väldigt hög tid till att få i oss lite mat. Vi begav oss hem till min mamma och där inväntade mina syskon, likaså även var sin pizza från Mamma Teresa, gott och på tok för mycket mat så här sent på kvällen 🙂 Vi samtalade nån timme om morgondagen, sen kände vi att det var hög tid att dra oss tillbaks till hotellet igen för att få oss en natts vila.

Vi håller här för denna dagen.

Go’Natt

Jan 222013
 

Det ser inte mycket ut för världen, men jag och älskade hustrun var ner till Coop-Seglet här i Gävle för att inhandla lite föda. För lite drygt en 14 dagar sedan tog jag kontakt med Jyttemjöl i Norge för att se om de hade någon distributör av deras Teff-mjöl, och efter en del efterforskande så visade det sig att Kung Markatta distribuerar i Sverige, samt att Coop tagit in det sortimentet bland sina basprodukter, lyckan var fulländad. Teff, det är huvudsakliga ingrediensen i Injera, basen för de flesta Etiopiska maträtter.

Så, nå, jag har besökt Coop-Seglet likt en äggsjuk höna den senaste tiden för att se om de fått in Teff på sina hyllor, ända fram tills idag har det varit nitlotter, men idag fanns det en etikett på hyllan, Teff-mjöl, Glutenfritt, 49:95 för 750 gram, nu väntar jag bara på att varorna skall komma fram på hyllan, av vad jag förstod så skulle det ta ett par dagar till, men det är verkligen nära nu, för jag vill så gärna grädda Injera och laga den goda Etiopiska maten 🙂

Jyttemjöl Teff på Coop i Gävle

Jyttemjöl Teff på Coop i Gävle

Har man inte ätit Etiopisk mat, ja då har man missat en fantastiskt matkultur. Jag har en plan om att få till en rejäl Etiopisk festmåltid någon av de närmsta veckorna. Det gäller nu bara att hitta tiden till detta, för man lagar inte Etiopisk mat i ett hafs, jag brukar räkna med att avsätta minst 6 timmar till att förbereda all maten. Bara att göra Injera från grunden tar nästan en vecka.

Etiopisk festmåltid

Etiopisk festmåltid

Visst ser det gott ut? Jag kan garantera att det inte finns något som kan jämföra sig med Injera och alla de goda tillbehören.

Då håller vi här för idag, imorgon är en ny dag.

Jan 212013
 

Dagens övning har bestått i att besiktiga ett par kommande projekt, ett par kyrkor i Norduppland. Så jag och min kollega rullade iväg rätt tidigt på morgonen för att hinna fram i tid. Fösta stoppen på dagen var Börstil kyrka, här har jag varit tidigare, en i mitt tycke mycket trevlig kyrka, lugn och behaglig.

Börstil kyrka

Börstil kyrka

På tal om inget, så är det nog hög tid att jag tar tag i problemet med att få till en bättre fungerande programvara för att stitcha fotografier, dvs för att bättre kunna sammanfoga flera bilder till en enda bild, det blir lite lattjo med det program som jag använder just nu. 🙂

Det blev även lite krypande på vindar och andra ställen som sällan är besökta av vanliga kyrkobesökare, det är en av de grejer som jag gillar med mitt jobb, jag får se massa ställen som knappt finns 🙂

Kyrkovind

Kyrkovind

Efter att allt var klart i Börstil så rullade vi vidare till nästa kyrka, ett par kilometer bort ligger Hargs kyrka, även det ett kärt återseende.

Hargs kyrka

Hargs kyrka

Längs kusternas kyrkor finner man ofta skepp, de är ett fint inslag, men så har även kustlandets verklighet kretsat mycket kring hav och vatten, så många är de fartyg som förlist, manskap har förlorats och sörjts.

Hargs kyrka

Hargs kyrka

En välbehövlig lunch intogs på Gladan i Östhammar, en pizza slank ner, kanske inte det mest nyttiga men å andra sidan har jag lite svårt att få ihop tillvaron just nu.

Bilen rullade vidare hem mot Gävle, fast med ett stopp i Marma kyrka. Detta är en riktig pärla, en kyrka byggd i funkis, invigd 1927 av Nathan Söderblom.

Marma Kyrka

Marma Kyrka

Man kan bland annat läsa följande på Svenska kyrkans hemsida:

Kyrkan är byggd i kalksandstenstegel, tillverkad i Skutskär. Den är enkelt inredd, vit med rödbrunt innertak. Altartavlan är målad av professor Einar Forseth och föreställer moderna människors möten med den uppståndne Jesus Kristus vid Genesarets sjö.

Kyrkan byggdes på initiativ av den dåvarande kyrkoherden Frans Tivell. Kyrkan finansierades med frivilliga bidrag och stort frivilligt engagemang från ortsborna. Frans Tivell och skogvaktaren C G Johansson i Marma satsade själva de första två hundralapparna år 1910.

Ahlgrens i Gävle har även sponsrat kyrkan. Ett tecken på detta är de runda fönstren i kyrkan som utformats som läkerol tabletter. År 1927 invigdes kyrkan av ärkebiskop Nathan Söderblom.

Marma kyrka

Marma kyrka

Marma kyrka

Marma kyrka

Efter en lång dag med mycket intryck ställde vi kosan hem mot kontoret igen, nu skall allt bearbetas, det känns bra, jag är mycket nöjd med dagen.

Go’Kväll!

Jan 202013
 

Kvällens middag, jag, hustrun och Jesper skulle ge oss på att göra hemlagad pasta med vår pastamaskin. Vi gjorde ett första försök, manualen hade lite övrigt att önska, men jag kan säga att det första försöket resulterade i en degklump som klängde sig fast kring blandaren inne i maskinen. Jag och hustrun beslutade oss för att göra rent maskinen och börja om från början 🙂

Pastamaskinen in action

Pastamaskinen in action

När vi fick till en deg som var mjölig med klumpar som var stora som ärtor så gick det mycket bättre, maskinen spritsade ut färskpastan precis som den skulle, prima grejer.

Middagen har vi nu avslutat, det blev.. låt se nu… det blev pasta med sås 🙂 Riktigt gott.

Sigvard Katt visade sig mycket kelsjuk, det är inte varje dag som det sker, så jag passade på att kela tillbaks, man får ta de stunder som bjuds med den katten 🙂

Sigvard Katt

Sigvard Katt

Go’Kväll!

Jan 192013
 

En Lördag, man hinner massor med saker på en helt ledig Lördag, så vi tar det en bit i taget, först vill jag bjuda på en liten vintervy, snön gör allt den kan för att se sådär lite extra vacker ut, jag tycker resultatet blivit mycket bra, en fröjd för ögat.

Brynäs i snöskrud

Brynäs i snöskrud

När jag ändå är inne på det här med naturen, så kretsar mycket av mina tankar kring mitt projekt med humleholken, jag har letat genom en hel del information för att hitta växter som går att odla på mina breddgrader, samt att dessa växter skall vara populära hos humlorna, det lutar åt att det får bli fjärilslavendel, men lite mer forskande hinner jag med innan våren gör sitt antåg.

Vad mer, jo, vi har haft lite problem med våra USB laddare till mobiltelefonerna här hemmavid. Även i detta ämne har jag passat på att dyka lite närmare i, för det är tyvärr inte så enkelt som man skulle kunna tro vid första anblick att hitta rätt sorts USB laddare.

USB laddare till telefonen

USB laddare till telefonen

Den stora fällan är att modernare telefoner kräver mer ström ur USB laddaren än vad merparten av USB laddarna klarar av att leverera. Tex så är en USB-port på datorn specificerad till att kunna lämna 700mA, det är egentligen för lite för att ladda upp batteriet i min telefon, det tar evigheter så att säga. Men med en mer optimerad laddare, som kan leverera 1500mA så går laddningen betydligt mycket snabbare.

Ett USB-uttag i tex bilen kan vara så klent att det inte ens kan få ur sig mer än 2-300mA, då går det absolut inte att ladda nånting som är hyfsat modernt. Det är en djungel där ute. Vid mitt nattduksbord har jag nu två laddare, ena levererar 700mA andra 1500mA, så nu klarar jag av att ladda båda mina telefoner förutsatt att jag kopplar in rätt telefon i rätt USB-laddare.

Nå, nu går vi vidare, hustrun höll på att sortera en liten hög med papper, där dök ett kuvert upp som innehöll ett kvitto på julklapp som Frida gav mig, det var en donation till Majblomman, det är en julklapp som verkligen gör nytta. Även om Majblomman har en del att förbättra, så gör de ett väldigt gott arbete i det lilla, nästan så att de går obemärkt förbi förutom när skolbarnen säljer Majblommor. Få vet mycket om allt som Majblomman egentligen gör, det är synd det.

Donation Majblomman

Donation Majblomman

Glad i sinnet över att jag fått denna fina gåva av Frida fortsatte jag med dagens verksamheter, så ovanvåningen fick sig ett par timmars kärlek i form av fortsatt renovering, det är listerna som håller på att driva mig in i galenskap, men nu har jag i alla fall fått upp ett par till.

Det har inte varit närmare klart än vad det är nu, det kan jag lova.

På minussidan, jag skulle gärna velat ringa till min pappa idag, men det är ett smärtsamt nog ett stängt land. Jag får prata med honom i mitt inre.

Kvällsfikat är på gång, vi håller här för idag.

Go’Kväll!

Jan 182013
 

På fredagar får man ha lite fredagsmys.. och jag fick besöka käftis för en genomgång av bissingarna. Mina små tänder är tyvärr inte av bästa kvalité, så jag löser det genom att gå på täta kontroller för att kunna plocka upp små problem innan de blir stora.

Folktandvården, Slottstorget - Gävle

Folktandvården, Slottstorget – Gävle

Efter kontrollen fick jag mig två nya tider, trots att jag gjorde mitt bästa för att få dessa tider direkt efter varandra så blev det lite utspritt, jaja, man kan inte få allt här i världen.

Vad övrigt, Jesper kommer på besök, det är alltid lika trevligt.

Vi håller här för denna dagen.

Häpp!

Jan 172013
 

Jag håller på att att reda ut mer i detalj hur pixelstyrd LED-tejp egentligen fungerar, det är en rejäl brist på dokumentation.

Kortfattat är en pixelstyrd LED-tejp nästan samma sak som helt vanlig LED-tejp, enda skillnaden är att varje separat LED går att styra med hjälp av ett dataprotokoll. Självklart har de flesta tillverkare hittat på sina egna små lösningar vilket inte gör det hel enkelt att få nån ordning på det hela.

Det som verkar vara helt gemensamt är dock att de flesta pixelstyrda LED-tejperna använder sig av en standard som heter SPI, Serial Peripheral Interface Bus. I denna tillämpning används bara halva SPI bussen, dvs det finns ingen kanal för returinformation.

Lite kortfattat kan man säga att det som finns inne i den Pixelstyrda LED-tejpen ser ut så här:

Uppbyggnad av Pixelstyrd RGB LED Tejp

Uppbyggnad av Pixelstyrd RGB LED Tejp

Ser man bilden ovan, så kan man rätt snabbt säga att hela härligheten är beroende på vilken controller man använder sig av, i detta exempel sitter det en USC1903. Så även om man har tex en DMX till SPI konverterare så gäller det att man konverterar till rätt SPI protokoll.

Det finns controllers som är i princip helt oanvändbara då de enbart har 5 bitars upplösning per utgång, meden andra har hela vägen upp till 16 bitars upplösning, det ger en väldigt stor skillnad på slutresultatet, samt att sannolikheten för att kedjan från styrsystem till pixelstyrd RGB LED helt enkelt inte fungerar som man vill.

Pixelstyrd RGB LED Tejp

Pixelstyrd RGB LED Tejp

En del lösningar tillåter inte ens att varje RGB-LED styrs separat, utan de består i verkligheten av grupper om 3. Tillgången till korrekta datablad kan man i princip glömma, mycket av de tekniska specifikationer som jag hittat har antigen varit helt fel eller så har databladet saknat all relevant information. 🙂

Nåväl, jag håller nu på att gnaga mig genom detta träsket, spännande värld med många fallgropar.

Häpp!

Jan 162013
 

Tidigt i morse pulsade jag genom snön ner till stationen i Gävle för att ta mig ner till Stockholm, inplanerat för dagen var ett längre möte om ett par projekt som skall göras under 2014. Allt gick bra, mycket kreativt och kul.

Till på köpet blev det en mycket god lunch på Belgobaren, jag såg att de hade ett utsökt sortiment av Belgisk öl, så dit skulle jag gärna gå någon gång när jag inte är i tjänst 🙂 Belgobaren ligger vägg i vägg med Freys Hotell, så om man vill så kan man ha krypavstånd till nattvila.

Centralposthuset, Stockholm, Kvarteret Blåmannen 21

Centralposthuset, Stockholm, Kvarteret Blåmannen

Nå, till saken, jag gick förbi kvarteret Blåmannen i Stockholm, detta kvarter innehåller centralposthuset, förutom att huset är ritat av arkitekten Ferdinand Boberg, vilken även ritat en hel del riktigt fina hus i Gävle, så fascineras jag av att kvarterets namn fått stå oförändrat sen minst 1648, det är det äldsta belägget på kvarterets namn av vad jag förstått.

Det pikanta är att en “Blåman” nämligen är ett gammalt ord som betyder ungefär “Svart Man” eller “Neger”. En “Blåman” sades komma från “Blåland”.

På Wikipedia kan man läsa följande om “Blåland”

Under vikingatiden och medeltiden användes beteckningen Blåland på Nordafrika av nordborna. Det har troligen sin förklaring i deras uppfattning om invånarnas hudfärg – dessa kallades blåmän – då “blå” förr betydde “svart” eller “mörk”.

Det är förunderligt att detta kvartersnamn fått leva kvar, med tanke på att så många andra numera inkorrekta historiska namn på saker och ting har sopats bort de senaste åren, men Kvarteret Blåmannen har man inte petat på ännu.

Over and Out!

Jan 142013
 

Dagen började med massa skoj jobb, började med att göra en export till USA av en av våra produkter, kortfattat är det en DMX splitter som nu har fått en firmware som öppnar upp för RDM kommunikation och ett par exemplar skulle skeppas till USA. Lät det som gallimatias? 🙂

DMX/RDM Splitter får ny firmware

DMX/RDM Splitter får ny firmware

Vi tar det lite bit för bit, detta handlar om elektronik som innehåller pyttesmå “datorer”, i just detta fallet har elektroniken bara en enda uppgift, det är att fördela ett dataprotokoll som heter “DMX”, detta protokoll används för styrning av ljus i professionella sammanhang, det är bland annat sånt som jag håller på med på dagarna.

Det som jag läste in i den lilla “datorn” kallas för “firmware”, det är egentligen inget annat än en specialskriven programvara som utför alla kommandon som behövs för att få enheten att göra det som den skall göra.

Att jag gjorde detta var för att jag hade fått en ny version som skulle få full fart på ett tilläggsprotokoll som heter “RDM”, det är ett protokoll som låter mig kommunicera tvåvägs med strålkastare, dimmers etc som har stöd för “RDM”. Vill du veta mer om hur man bygger upp en stabil DMX distribution, så kika gärna på det instruktionsblad som jag skrivit.

En kollega till mig i USA bistår mig med en del testning, det är ett givande och tagande kreativt utbyte så att säga, så för att även få denna uppdatering provkörd så blev det en skeppning dit. Jag ser fram emot resultatet från de testerna, men det får bli ett annat inlägg.

 

Jan 122013
 

Denna lördag har varit en kulturell dag, eller kanske rättare sagt som kulturkonsumenter. Jag och älskade hustrun sov kanske lite längre än vad vi hade tänkt oss, så frukosten blev rätt sen 🙂

Jo, så vi lastade in oss i vår bil Holger, sen körde vi den korta biter in mot landet till Sandviken, det skulle vara vernissage på konsthallen, en nära vän till oss hade fått 4 fotografier jurybedömda och uttagna till utställningen.

Ingång till Sandvikens Konsthall

Ingång till Sandvikens Konsthall

Som front på affischen har man valt ut ett av bidragen, det är ett fotografi “Peanut 2011” av Susan Tham-Holst, fin bild, passar bra till ändamålet.

Fotografi 2013, Biennal Sandvikens konsthall

Fotografi 2013, Biennal Sandvikens konsthall

När vi kom in i konsthallen så passade vi på att mingla runt lite, i bakgrunden hörde vi sedan ett litet utrop med innebörden att det skulle bli en mer formell invigning, så då passade jag på att ta mig en bild när ingen var inne i utställningen.

Fotografi 2013 - Sandvikens Konsthall

Fotografi 2013 – Sandvikens Konsthall

Ett trevligt invigningsanförande, vi fick oss till livs lite tankar bakom urvalet av bilder, funderingar kring fotografiets ställning inom konsten, det är mycket man skall tänka på. Snittar, salta pinnar och lite dryck bjöds vi alla besökare på, trevligt initiativ.

Fotografi 2013 - Sandvikens Konsthall

Fotografi 2013 – Sandvikens Konsthall

Vi minglade vidare runt i utställningen, träffade vår goda vän och kikade på hans fotografier, det är alltid lika trevligt att träffas och språkas.

Fotografi 2013 - Sandvikens Konsthall

Fotografi 2013 – Sandvikens Konsthall

Vi minglade vidare bland fotografierna, det enda som jag generellt sett är rätt kluven till ordet “fotografi” när det i många fall mest handlar om bildredigering. En del bilder i utställningen var fotomontage och rätt rejäla bildredigeringar, det är inget fel i detta, men skall man göra en utställning om fotografi, då känner jag nånstans att det bör vara fotografier som ställs ut.

Nåväl, vi rullade vidare på vårt äventyr, det blev ett depåstopp på Ikea i Valbo, klockan var ju ändå lunchdags så det fick bli ett kakverk att mumsa på.

Kakverk på Ikea i Valbo

Kakverk på Ikea i Valbo

Jag och hustrun tog in äppelkaka och hallongrejen ovan, så delade vi på härligheterna med mycket god aptit, riktigt gott.

Min hustru gjorde mig uppmärksam på nått som hände på parkeringen utanför, det var ett sällskap som hade köpt en form av skrivbord med hurts, lådor etc, detta skrivbord försökte man då få in i en för liten bil, jag studerade detta noga, föst provades sidodörren, sen provade de att få in den i bagageluckan, men inget fungerade, hur det hela slutade vet jag tyvärr inte, men jag skulle tro att enda möjliga lösningarna var att skruva sönder bordet, eller skaffa fram en annan bil.

Problem att få in bordet i bilen, Ikea Valbo

Problem att få in bordet i bilen, Ikea Valbo

Vi släppte ämnet och återgick till att prata med varandra, klart att dagen skall förevigas med var sitt foto på mig och älskade hustrun, så här kommer vi på bild.

Anne Catrine Gemzell

Anne Catrine Gemzell

Stefan Gemzell

Stefan Gemzell

Nå, vi hade lite ärenden som skulle skötas på köpis i Valbo, lite nya kläder och skor skulle inhandlas, så det tog en stund innan allt var fixat. En sak som imponerade mycket på mig var butiken Zizzi, de hade manekängdockor som såg ut som riktiga människor, inte några trådsmala bengetter, utan de såg ut som vanliga kvinnor göra. Jag passade på att berömma personalen på Zizzi för detta, sånt skall premieras.

Och så fick jag syn på en lite rolig affisch, det var synoptik som gjorde reklam för billiga bågar, tyckte det var kreativt.

Synoptik 50%

Synoptik 50%

Vi tog oss hem igen, mumsade i oss var sin matlåda, laddade lite inför kvällens begivenhet i Gasklockorna. Min söta hustru hade fått biljetter till “Cabaret“, storyn är i grund och botten en självbiografisk skildring av Berlin under 30-talet, när nazisterna tar sitt grepp om Tyskland. En i grunden bra berättad historia.

För denna uppsättning av Cabaret står Lyriska Sällskapet i Gävleborg.

Cabaret - Gasklockorna Gävle

Cabaret – Gasklockorna Gävle

När vi kom in i Stora Gasklockan i Gävle möttes vi av ett smärre kaos, sittplatserna var onumrerade vilket egentligen inte var något större problem, det som orsakade förvirring var att alla de stolar som fanns kvar redan var reserverade av de gäster som tagit Supé-paketet, så vart skulle man hitta nånstans att sitta?

Efter att vi fått tag på någon stackare som verkade jobba med publiken så fick vi till slut två platser, jag har ingen aning om hur detta gick till, men kortfattat så fick vi platser som verkade varit reserverade… jag fick intrycket av att det fanns fler besökare än vad det fanns stolar, för efter ett tag började lösa stolar komma fram, de sattes på sidorna av läkaren, i gångar, i trappor… till slut var nog varenda litet utrymme fyllt med lösa stolar, en mardröm ifall något skulle hända.

Alla dessa lösa stolar ställde till problem, det gick knappt att ta sig fram för publiken vilket blev mycket uppenbart när det blev paus.

Cabaret - Gasklockorna i Gävle

Cabaret – Gasklockorna i Gävle

Fikat i pausen hoppade vi över, det gick helt enkelt inte att ta sig fram till bardisken, för mycket folk, och ingenstans som de kunde ta vägen, logistiken hade havererat totalt.

Skall man se på arrangemanget som sådant så bör det naturligtvis vara numrerade platser, serveringen större och mer lättillgänglig, inga lösa stolar som står i vägen överallt etc

Föreställningen då, klart att jag skall nämna lite om den, ensemblen är en mix mellan amatörer och professionella, detta lyser tyvärr igenom alltför väl lite för ofta. Bitvis är det riktigt bra, men så rasar allt efter ett par sångpartier som inte håller måttet, sen blir det bra igen för att strax efter bli roliga timmen. För mycket berg och dalbana.

Cabaret - Gasklockorna i Gävle

Cabaret – Gasklockorna i Gävle

De delar som höll god klass var riktigt njutbara men som helhet håller det inte, tyvärr. Det kan även bero på vad man har för preferensramar, jag har sett väldigt mycket teater och musikal under årens lopp, och med det i ryggen har man en hel del att jämföra med.

Jag och söta hustrun traskade så sakteliga hemåt en upplevelse rikare.

Kvällsfikat har vi fått i oss, gott och värmande.