Mar 312012
 

Glad i hågen tog jag mig ur sängen i morse, vad får man se, jodå, det har snöat under natten.. 🙁

Snö på Brynäs

Jag tittar lite på min fågelholk och inser att det nog kommer ta några veckor till innan det blir tal om någon inflyttning, för vintern har ännu inte släppt sitt grepp om Gävle.

Får bli liten kopp kaffe för mig nu.

Häpp!

Mar 302012
 

Jobbet i Torsåker har rullat på bra, jag har mest befunnit mig i källare och färdigställt en del infrastruktur som kommer behövas inför kommande dagarnas arbete, det är sånt som aldrig syns men som är nödvändigt för att resten skall fungera.

Anslutning av styrsignaler

Vädret har varit lite sisådär, det pågår verkligen en kamp mellan vinter och vår, solsken varvat med hagel, man blir inte riktigt klok på detta väder 🙂

Häpp!

Mar 282012
 

Gokväll i stugan, idag har jag varit en sväng upp till Umeå för möte, resan startade som vanligt på stationen i Gävle, det är prima kommunikationer mellan Gävle och Arlanda, även om jag personligen kan tycka att SJ har ockerpriser på tågresorna mellan Gävle och Arlanda/Stockholm, inte gör det hela saken bättre att de nu har satt in X3000 tågen som är mest att betrakta som ett skämt.

Betongbock, Stationen i Gävle

Flyget från Arlanda flygfält upp till Umeå skulle gå från Terminal 4, det är en välbekant plats för mig, så då jag var ute i rätt god tid så tog jag mig en liten promenad, köpte lite frukt, och ägnade helt enkelt en stund till att kallposta 🙂

Terminal 4, Arlanda

Det var en makalöst lugn flight, när planet lyfte från Arlanda så tog planet fart, sen gled den upp i skyn helt utan någon som helst tillstymmelse till turbulens, det är inte ofta som man har det så behagligt, däremot fläktade det en hel del vid inflygningen till Umeå, även om utsikten över stan var magnifik från planet, så skakade det en hel del på vägen ner.

Jag har under de senaste flygningarna fått ont som f*n i min högra bihåla, det är inget skönt alls, konstigt då jag aldrig har känt av några som helst problem med detta tidigare. Det tar för mig en dryg halvtimme efter landningen innan det lugnat ner sig igen. Skumt.

Med taxi in till stan, 180:- på fast taxa, så kom jag sen in till Renmarkstorget, detta torg har bytt namn lite då och då, tidigare har det hetat Renmarksbäcken och Renmarksesplanaden. På torget ligger massor med butiker, turistbyrån och även en fontänskulptur som av en händelse heter “fontänskulptur” av Stig Lindberg, detta är ingen dussinkonstnär, prima kvalité. Nu var det rätt mycket byggarbetsplats kring skulpturen, så det var svårt att få en riktigt bra bild över den.

Renmarkstorget "Fontänskulptur", Stig Lindberg, 1976

Renmarkstorget, Umeå

Efter att mina möten var avklarade så blev det en fika på ett av Umeå’s mer anrika caféer. Med namnet Nya Konditoriet så kan man lätt missa att detta är ett konditori med anor, härlig miljö, lagom sliten, god kvalité, väl värt ett besök kan jag säga.

Nya Konditoriet, Umeå

Klockan tickade på, det fick bli en taxi ut till flygplatsen igen, åter 180 pix, men det var en mycket trevlig chaufför, språksam och glad.

Umeå Ariport

Väl innanför säkerhetskontrollen så är det lite trist, finns inte mycket annat att göra än att vänta.. en politiker satte sig bredvid mig och pratade glatt i sin telefon om sånt som nog inte var till för allmänhetens öron… jaja, man får inte begära för mycket.

Jag tog mig en lov runt vänthallen och hittade lite konst som var utställt, det var tavlor gjorda av SurOlle, helt klart i min smak.

SurOlle, Jögge Sundqvist, Umeå Airport

SurOlle, Jögge Sundqvist, Umeå Airport

Dagen började så sakteliga närma sig sitt slut, jag klev på planet ner mot Arlanda, sov nog en del på flyget och landade sedan tryggt, inga större överraskningar på denna resa. Tåget upp mot Gävle rullade även det fram i sakta mak, egentligen önskar jag att staten kunde bygga ny räls som tillåter högre hastigheter allt för att förkorta dessa långa restider.

Uppsala sett från tåget

Nu på kvällen har jag fått i mig min middag och en kopp te, det har varit en mycket intressant dag, Umeå är en stad som jag gärna återkommer till så att jag kan få utforska staden lite närmare.

Go’Kväller!

Mar 272012
 

Jag har varit en en del kring Uppsala den senaste tiden, så även idag, denna gången blev det en tur till Gottsunda Kyrka. Gottsunda ligger strax sydväst om Uppsala.

Jag blev väldigt imponerad av Gösta Josefson’s ljusbärare i smide, ett fint konsthantverk föreställande “den heliga familjen med uppvaktning” som passade väldigt bra in i kyrkans övriga miljö.

Ljusbärare, Gottsunda Kyrka

Inuti är Gottsunda kyrka mest byggd av trä och mosaik, stilfullt och rogivande för att vara en så pass ny kyrka. Invigningen skedde 1980, men det finns inte så mycket “80-tal” över arkitekturen.

Gottsunda Kyrka

Gottsunda Kyrka

Såklart kunde jag inte hålla mig från att kika in i de gamla dimmerenheterna i källaren, där satt bland annat en AVAB-dimmer från 1980, en riktig stridsvagn 🙂 Jo, det är en yrkesskada.

AVAB-dimmer, ca 1980

Detta var då en helt vanlig dag på jobbet, vad jag egentligen gjorde, det får bli en helt annan historia.

Tjing!

Mar 252012
 

Tanken jag hade var att få ledigt denna helgen, men i måndags planerade jag in lite servicearbete på firmans servrar, så när jag gick hem i fredags kväll så stängde jag ner alla datorerna så att de i lugn och ro över natten skulle få fundera på läget… 🙂

Nå, på lördagsmorgonen var jag nerom igen för att blåsa rent alla servrarna från damm och annat skit som samlats inuti under året som gått. Jag kan säga att det var rejält med damm, men nu är de fina igen.

Dragon Gate

Söndag, dvs idag, så blev det en liten oplanerad tur till Uppsala, men så kan det vara i mitt arbete, men vädret var fint så det gjorde mig inte så mycket.

Sen har jag upptäckt att det finns nya säsonger av Doctor Who, så det får bli lite sträck-tittning av dem längre fram.

Nu, mot mataffären!

Mar 232012
 

Säger en bild verklige mer än 100 ord.. tveksamt, men däremot går det att minimera missförstånd med bilden som hjälpmedel. I dagarna har jag använt mig av detta trick vid kommunikation med mina kunder.

Det blir mycket tekniskt svammel här, men tag det för vad det är.

Första exemplet var kring en installation där det eventuellt skulle användas en 48ch 1/4W LED DMX Dimmer, då detta är en udda produkt tillverkad i ett fåtal exemplar, så tog jag fram kameran och mailade över en bild. Det gick mycket snabbare än att producera en fullständig teknisk manual, så med bilden gick det lätt att de anslutningar och plintar, bra grej.

48ch 1/4W LED DMX Dimmer

Nästa exempel rörde inkoppling i plintar på en annan produkt, återigen fick kameran göra sitt, fast nu blev det lite mer avancerat, jag plockade med blandade tillbehör 🙂

GNC DMX adapter av olika slag

Inte ser det mycket ut för världen, men i sitt sammanhang är dessa bilder väldigt förklarande.

Så sista exemplet, det gällde handhavandet av en LED armatur med inbyggd dimmer, med uppställningen kunde jag beskriva hur man hanterar linsen och inställningen av ljusstyrka.

Dinkey LED med inbyggd dimmer

Så använd kameran oftare, bilder är ett effektivt sätt att förmedla information och kunskap, även det som för dig kan vara självklart kan vara hårt eftertraktad information för någon annan.

Lev Väl!

Mar 222012
 

Detta blir en lite knivig sak, jag var ner till Åkersberga idag på jobb, varmt och skönt. När det var dags för min lunchlåda så satte jag mig bakom Östra Ryds Kyrka och fick syn på en liten gul skylt uppe på en kulle. Nyfiken som man är så stegade jag dit och tog mig en liten vederbörlig kik.

Berga Ättebacke - Åkersberga

Skylten var i ett bedrövligt skick, men lite gick dock att läsa:

Innan Hackstaskolan byggdes på 1960-talet blev 10 förhistoriska gravar undersökta. Bland fynden som gjordes fanns bl.a. bitar av en så kallad bildsten, pärlor, lerkärl och brända ben. Föremålen antyder att gravarna byggdes någon gång under folkvandringstid ….. //trasig skylt// ngatid dvs 400-1050 e. KR.

Berga Ättebacke

Så lite information fick jag av skylten, detta är alltså ett gravfält, även kallad Ättebacke. Som jag förstått det så använde man mark som inte riktigt dög till jordbruk eller annan nytta för att begrava sina nära.

När man anlägger en åker så uppstår ofta åkerholmar, dvs sådana platser på åkern som antigen har för mycket sten eller kanske en vattenkälla, dessa är helt enkelt för svåra att bruka och blir då åkerholmar. Dessa holmar kan man då använda till helt andra saker, tex slänga upp all sten som man hittar i marken, men i detta fall även som gravplats.

Berga Ättebacke

Jag skulle gärna vilja veta mer om historiken kring denna ättebacke, får se om jag lyckas hitta någon mer information framöver. Vill du läsa lite mer om hur gravplatser har sett ut tidigare, så finns en bra sammanställning över historiska gravtyper som är gjord av RAÄ

Ja, detta var då dagens kunskap, man lär sig nått nytt varje dag. Detta gravfält är nu i det närmsta helt bortglömt, hoppas att det kommer upp en ny skylt för kommande besökare.

Häpp!

Mar 212012
 

Idag var jag en sväng ut till Torsåker för fortsatt arbete, men solen värmde så skönt så jag satte mig en stund på trappan för att bara njta av värmen. Man kan inte riktigt förstå att det är t-shirt-varmt redan i mars, men var så säker, det blir garanterat kallt igen innan våren sätter fart.

Torsåkers Kyrka

Det fick bli en liten promenad till Torsåkers Mack & Fritid för en kopp kaffe, härligt och gott.

Häpp!

Mar 192012
 

Efter dagens jobb så var det bokat Tupperwareparty hemma hos oss, det var Malin som hade arrangerat ihop denna lilla tillställning, så jag fick dra mitt lilla strå till stacken och gjorde mitt bästa för att få lilla Charlie intresserad av att sova 🙂

Tupperware på display

Både jag och min älskade hustru har haft mycket stor nytta av Tupperware’s prylar under årens lopp, det har alltid varit prima kvalité, och framförallt så håller prylarna år ut och år in.

Egentligen är det lite konstigt att Tupperware enbart säljer sina prylar genom hemmapartyn, för spontant sett tror jag att det skulle gå utmärkt att sälja dessa prylar i butiken, men men, det finns säkert nån affärsidé kring det hela.

Go’Kväller

Mar 192012
 

Måndag, ny vecka, nya utmaningar, jag vill verkligen att det skall bli vår nu, för vintern sliter på mig. Mesta snön har smält bort, det finns kvar lite i en och annan svacka, men naturligtvis skulle det komma en enligt mina ögon sett “fellevernes” av snö under förmiddagen.

Åter vinter i Gävle

Nä, jag tar nog och gömmer mig ett tag till.

Häpp!

Mar 172012
 

Jag och älskade hustrun hade denna kväll planerat in lite kulturkonsumtion, det var konsert med Forsbacka Kammarkör med vänner samt Sandvikens Symfoniorkester. Dagens konsert skulle framföras på Gävle konserthus, det är den blå burken som vi har här i stan 🙂

Gävle Konserthus

Stycket vi skulle avnjuta var Carl Orffs Carmina Burana, detta är ett kör- och orkesterverk som baseras på ett gäng med profana dikter från 1100-1200 talet, med mycket hjärta-smärta och krogen som genomgående tema 🙂 Kanske inte så episka texter, men musiken är bitvis riktigt bra.

Carmina Burana, Forsbacka Kammarkör och Sandvikens Symfoniorkester

Vi intog våra platser på rad 4, gillar ju att se bra, så därför försöker vi skaffa biljetter tidigt till de arrangemang som vi vill se. Nu är inte konserter av detta slag så värst känsliga, för det är viktigare att höra bra än att se bra.

Salen fylldes rätt fort, tror att alla 800 platser var utsålda, ett mycket populärt arrangemang.

Kvällens ciceron var Kalle Zerpe, en gammal kollega från Skottes musikteater, han guidade oss i publiken kring vad vi skulle få höra, lite om Carl Orff och framförallt om verket Carmina Burana, det är helt klart en hjälp då merparten av texterna är på Latin eller Gammel-Tyska, vilket båda är i det närmsta helt obegripligt för mig.

Carmina Burana, Gävle konserthus. Kalle Zerpe som ciceron.

Konserten drog igång med Håkan Sund som dirigent, först kördes Hugo Alfvéns ”Festspel”. sen en skvätt Mozart, sen körde man igång med det stora artilleriet, O Fortuna, makalöst att höra 200 manna kören tillsammans med orkestern framföra detta.

Som ett smakprov kan man få lyssna lite på en annan konsert där O Fortuna framförs.

Stora delar av orkesterveket Carmina Burana är rätt svårt att tillgodogöra sig, men jag är imponerad av helheten, körens mäktigthet och hela sammanhanget.  Och som tur är så avslutas Carmina Burana av O Fortuna, klart man skall köra hit-låten även på slutet 🙂

Carmina Burana, Forsbacka Kammarkör + Sandvikens Symfoniorkester

Efter avslutat applådtack så begav jag och älskade hustrun hemåt igen, en upplevelse rikare, det gav mersmak.

Häpp!

Mar 162012
 

Ja, då tar vi ett litet besök på jobbet, idag hade jag möte inplanerat i Torsåker, så jag rullade från Gävle på morgonen för att hämta upp en kollega i Sandviken. Det är inte nått långt att köra, så efter en sisådär halvtimme var jag på plats i Torsåker.

Torsåkers Kyrka under renovering

Det pågår en större renovering av Torsåkers kyrka, och min lilla del kretsar kring styrsystem för ljuset i kyrkan. I denna typ av projekt blir det lite av servettentreprenad, dvs peka och titta på skisser, sen måste verkliga omständigheter bestämma över hur man kan göra, för det kan dyka upp en hel del unika fenomen när man arbetar i så här gamla kyrkor.

Servettentreprenad

Så nu har jag en del kvar att reda ut innan min del av installationsarbetet kan ta vid, men på det hela taget sett kom vi mycket långt idag, det känns skönt.

Go’Middag!

Mar 152012
 

Villaföreningen Medborgarhem, det är föreningen där jag och hustrun är medlemmar, det är en gammal förening som tar tillvara vårt och våra grannars intressen, det är en förening med gamla anor, men numera blir det mest diskussioner om trafikfrågor och kabel-tv.

Kring trafikfrågorna har vi haft stor framgång det senaste året, vi har gemensamt fått till förbud för lastbilstrafik genom området, det är helt klart ett lyft att slippa tung trafik genom våra kvarter.

Hedvigs Trädgård, Gävle

De senaste åren har vi haft våra årsmöten på Hedvigs Trädgård här i Gävle, det är en mycket trevlig handelsträdgård dit vi på tok för sällan beger oss, för jag gillar atmosfären väldigt mycket.

Ett av detta årsmötes stora ämnen är kabel-tv, det är mycket som skall skötas kring en sådan samfällighet, men det är samtidigt skönt att kunna lyfta viktiga frågor på möte så att alla kan få säga sitt. Även polisen var på plats, de informerade kring grannsamverkan mot inbrott, vi har sedan ett antal år varit aktiva i detta, men nu behövdes lite nya krafter. Riskmedvetenade och ett öppet öga mot sådant som faller utanför ramen kommer man långt med.

Det var alles för denna dagen.

Mar 152012
 

Dagens lunchpromenad var skön, solen värmde gott, så gott så att både halsduk och mössa fick åka av, det är verkligen en härlig tid på året. Jag gick nerom Alderholmen och de nybyggen som tornat upp där de senaste åren. Häromkvällen var det visst nån som var ute och sprang i mörkret och missade en av broarna, skadade sig tydligen rätt illa. Så kan det gå när det är mörkt ute.

Gavleån vid Alderholmen

Nåväl, isen är snart helt borta, bara lite rutten is kvar där vattnet är stilla, fåglarna väntar bara på att lövsprickningen skall komma igång, för då kommer insekter som blir mat till nästa generation med småfåglar, cirkeln sluts år från år.

Lev väl!

Mar 122012
 

De senaste dagarna har Jupiter och Venus sakta närmat sig på natthimlen, det är en mäktig syn att se dem nästan krocka med varandra, fast allt är en synvilla för avståndet mellan dem är egentligen enormt stort.

Jupiter och Venus

Jag tittade på detta spektakel en stund, men sen fick det bli kvällsfika 🙂

Tjing!